Am revenit în București, după ce am parcurs 1.339 km în Sibiu, Oradea, Zalău și Cluj Napoca. Au fost patru zile pline în care Caravana Sensabilitate a atins inimile multor oameni din aceste orașe, Sensabilitate fiind un proiect care își propune să promoveze drepturile persoanelor cu surdocecitate din România.

În sprijinul Cartei Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate am reușit în acest periplu să adunăm 285 de semnături. Toți cei care doresc să își arate sprijinul pentru cauza noastră o pot face și online, semnând carta aici: http://www.sensabilitate.ro/despre/carta/

Fundația Orange, finanțatorul și partenerul Sense Internațional România în acest proiect, a fost alături de noi și prin voluntarii angajați Orange care au participat cu trup și suflet în caravana și au susținut alaturi de noi cauza persoanelor cu surdocecitate din comunitățile locale.

Prima zi, luni 24 aprilie, am petrecut-o la Sibiu. Am instalat Cortul Senzorial în spațiul oferit cu generozitate de Auchan Shopping City Sibiu și, împreună cu domnul Vasile Adamescu și interpretul său, Viorel Micu, am împărtășit cu cei ce se aflau în magazin informații despre surdocecitate, mulți dintre ei experimentând lipsa văzului și auzului în cort. Ne-a bucurat vizita copiilor, părinților și a profesorilor de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sibiu, un partener al Sense Internațional România în programul de educație.

A doua zi, 25 aprilie, am fost la Oradea. În spațiul oferit cu căldură de Lotus Center, am petrecut câteva ore pline de emoție cu cei aflați acolo, printre care și vechi colegi și prieteni ai Sense Internațional România de la Centru Școlar de Educație Incluzivă Cristal, un loc drag unde am dezvoltat împreună Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie pentru nou-născuții cu deficiențe senzoriale.

A treia zi, 26 aprilie, Caravana s-a aflat la Zalău, la Centrul NoRo – Centru Pilot de Referință pentru Bolile Rare înființat de Asociația Prader Willi din România. Beneficiarii centrului – pacienți cu boli rare, copii și părinți – profesori, terapeuți și reprezentanți ai autorităților locale, au povestit cu echipa SIR, cu domnul  Adamescu și interpretul său, despre surdocecitate și implicațiile acestei deficiențe senzoriale grave, experimentând cortul. Momentul caravanei la Zalău a marcat și includerea Fundației Sense International România în Alianța Națională pentru Boli Rare România, astfel și personele cu surdocecitate și deficiențe senzoriale vor fi reprezentate în cadrul acestei alianțe.

Ultima oprire a fost la Cluj Napoca joi, 27 aprilie, găzduiți fiind cu prietenie de Auchan Iris Cluj Napoca. Ne-am bucurat să fim în Cluj, orașul în care Sense Internațional România a implementat proiecte încă de la înființare, în urmă cu peste 17 ani. A fost emoționant să reîntâlnim oameni dragi de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Departamentul de Psihopedagogie Specială – Universitatea Babeș-Bolyai.

Această experiență a Cortului Senzorial a fost o adevărată provocare pentru mine, mi-a fost greu să identific anumite elemente din cort. Este într-adevăr dificil, și sunt conștientă că ar fi fost și mai dificil dacă nu aveam lângă mine o persoană care să mă ghideze.

Ne pregătim acum pentru cea de-a treia etapă a caravanei, care se va desfășura în Iași (16 mai), Galați (17 mai), Buzău și Focșani în 18 mai.

Mulțumim partenerilor noștri Autonom Rent-a-Car și Algernon un sprijin real în desfășurarea caravanei, precum și tuturor centrelor comerciale care cu generozitate ne-au oferit spațiul necesar.

Posteaza un comentariu

Posturi Similare