Un exercițiu de empatie pentru persoanele cu surdocecitate

Sense Internaţional România a organizat luni, 16 octombrie, începând cu ora 12:00, un eveniment de conștientizare asupra surdocecității în cadrul Parlamentului României, cu ocazia finalizării proiectului Sensabilitate .

În cadrul Caravanei Sensabilitate, au fost organizate evenimente similare în 12 orașe din țară, unde cei prezenți au avut ocazia de a experimenta cortul senzorial și de a-și arăta sprijinul pentru persoanele cu surdocecitate, prin semnarea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate. În total au fost strânse peste 1200 de semnături, care vor fi depuse până la finalul lunii octombrie la ministerele cu atribuții în elaborarea unor legi care să vină în sprijinul persoanelor cu surdocecitate. Persoanele cu surdocecitate nu beneficiază în prezent de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislaţie această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav.

În cadrul evenimentul, echipa fundației a fost însoțită de către domnul Vasile Adamescu, alături de interpretul său, Viorel Micu, Mădălina Simion, elevă în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Elena Doamna” din Focșani, însoțită de doamna Lonia Popescu, interpret și cadru didactic din partea școlii, beneficiară a programelor fundației.

Domnul Vasile Adamescu este membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România și este o persoană cu surdocecitate, complet nevăzătoare și complet neauzitoare. În ciuda tuturor dificultăților, a reușit performanțe extraordinare, absolvind o universitate, devenind profesor, sculptor și scriitor.

Vasile Adamescu, Adriana Săftoiu, Viorel Micu

„De mulți ani mă implic în tot ceea ce înseamnă surdocecitate în țara noastră. Doresc mult binele acestor persoane, încerc să descopăr cât mai multe astfel de persoane cu surdocecitate și, prin exemplul meu de reușită, să-i motivez să facă ceva cu viața lor.” – Vasile Adamescu.

Astăzi, pentru câteva minute am acceptat să mă pun în situația persoanelor cu surdocecitate! Un experiment propus de Sense Internațional România la Parlament, în cadrul campaniei Sensabilitate pe care o sprijin din toată inima!  Am intrat in cortul senzorial, legată la ochi, cu căștile pe urechi și am încercat să mă descurc atingând obiectele din jur! O senzație de nesiguranța, neputința, neliniște! Am reușit sa identific cu greu câteva obiecte! ” – Adriana Săftoiu, deputat.
Proiectul Sensabilitate a avut ca scop dezvoltarea unei platforme online accesibile pentru persoanele cu surdocecitate, www.sensabilitate.ro și organizarea unei Caravane naționale de conștientizare a surdocecității, în 12 orașe, fiind finanțat de Fundația Orange în cadrul concursului “Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2016.

Datorită eforturilor organizației, surdocecitatea a fost recunoscută în anul 2006 ca deficienţă distinctă prin Legea 448/2006. Însă, pentru încadrarea persoanelor cu această deficienţă în gradul de handicap grav este necesară şi o clarificare a criteriilor medico-psiho-sociale. Mai multe informații despre surdocecitate și despre proiect pot fi găsite pe platforma www.sensabilitate.ro, prima platformă din România accesibilă persoanelor cu deficiențe senzoriale.

Surdocecitatea este o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Ea este o deficiență gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe, care duce la mari dificultăți de comunicare, orientare, mobilitate și acces la informații. Cercetări internaționale realizate de organizația Sense UK estimează o prevalență a surdocecității de 0.04%. Conform acestor estimări, în România sunt 9.000 de persoane cu surdocecitate, din care 3.000 sunt copii.

 

Despre Sense Internațional România

Sense Internațional România este o organizație românească înființată în 2001, cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale din țara noastră.  Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale și de pre-profesionalizare, fundația reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Viziunea Sense Internaţional România este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.

www.surdocecitate.ro

www.sensabilitate.ro

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro și www.digitaliada.ro.

 

Posteaza un comentariu

Posturi Similare