SIR a depus și depune în continuare eforturi constante de lobby și adovcacy in vederea promovării drepturilor persoanelor cu surdocecitate.

Un moment crucial pentru SIR și pentru soarta persoanelor cu surdocecitate din România a fost recunoașterea surdocecității ca dizabilitate distinctă în 2006.

 

REZULTATE

Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap recunoaște surdocecitatea ca dizabilitate distinctă. Conform aceste legi, persoanele cu surdocecitate au dreptul de a comunica folosind metode de comunicare adaptate nevoilor lor.

Elevii învață în baza unui Curriculum naţional pentru surdocecitate/ deficienţe senzoriale multiple (DSM) elaborat de SIR în colaborare cu specialişti din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) (Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării nr. 5243/01.09.2008).

Legea Educației Naționale nr. 1/2011 oferă copiilor cu  surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple dreptul la: Servicii educaționale adecvate în clase cu maxim 4 copii și sprijin educational din partea unor profesori psihopedagogi instruți în domeniul surdocecității.

Ordinul nr. 3.071 din 18 ianuarie 2013(publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 146 din 19 martie 2013) creează cadrul legislativ necesar ce permite dezvoltarea de servicii de intervenție timpurie pentru nou-născuții cu deficiențe senzoriale.