Trei orașe – Craiova, Timișoara și Arad, sute de copii, profesori, părinți și localnici, 1300 de kilometri parcurși, multe emoții și bucurii – așa s-ar putea rezuma experiența primei Caravane Sensabilitate ce a avut loc în perioada 28-30 martie 2017.

Alături de domnul Vasile Adamescu și de interpretul său, Viorel Micu, echipa Sense Internațional România a promovat drepturile persoanelor cu surdocecitate, atragând atenţia cu privire la surdocecitate şi gravitatea acestei deficienţe. În CORTUL SENZORIAL, cu ochii și urechile acoperite, cu ajutorul a diferite materiale și echipamente senzoriale, texturi, arome și gusturi, oamenii au simțit și au înțeles, măcar parțial, ce înseamnă să nu vezi și să nu auzi.

În prima zi, marți 28 martie, am fost prezenți la Centrul Comercial Craiovița Auchan din Craiova, unde am fost vizitați de colegii profesori de la Școala Gimnazială Specială Sf. Vasile, în timp ce zeci de oameni care se aflau la acel moment în magazin au aflat ce înseamnă surdocecitatea și au experimentat cortul senzorial.

A fost o experiență inedită, deși spațiul este foarte mic, simțurile se amplifică. Astfel, și zona pare mult mai mare decât este în realitate. Este bogată în tot felul de materiale, care trebuie explorate fiecare în parte, îți faci o reprezentare cu ceea ce știi deja, dar de fapt realizezi că nu poți să-ți conturezi o imagine concretă, pentru că e ceva la prima atingere, mișcarea este realizată pas cu pas, cu nesiguranță, pentru că nu știi dacă poate fi un pericol, un obstacol, și atunci totul se realizează mult mai încet, ne spune Ramona Budihala, profesor în cadrul Liceului Tehnologic Special Beethoven din Craiova.

A doua oprire a fost miercuri 29 martie, Caravana la Iulius Mall in Timisoara. Timp de trei ore, peste 100 de persoane de toate vârstele, elevi, părinţi, profesori, dar şi clienţi ai magazinului, au acceptat provocarea de a experimenta cum e să nu vezi şi să nu auzi.

“Am venit la Timişoara pentru a promova surdocecitatea şi din dorinţa de a lupta pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Una dintre marile probleme ale acestor persoane este comunicarea şi au nevoie de aparatură specială, care costă foarte mult şi statul nu ajută cu nimic în acest sens. Le este foarte greu să se integreze în societate şi să comunice cu alte persoane. Este foarte important să să lucreze în ateliere protejate, pentru a-şi câştiga existenţa”, a declarat Vasile Adamescu, cu ajutorul interpretului său.

Joi, 30 martie, caravana s-a oprit la Atrium Mall, in Arad. Copii, tineri și profesori de la Liceul Tehnologic Special Sfânta Maria și de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Arad au venit să îsi arate sprijinul pentru aceasta campanie și pentru a-l cunoaște și a povesti cu domnul Adamescu.

O zi minunată petrecută cu oameni minunati precum domnul Vasile Adamescu , profesor, artist și scriitor. Mulțumim Vasile Adamescu pentru exemplul dat multora dintre noi, mulțumim Fundației Sense Internațional România pentru aceasta zi binecuvântată petrecută împreună, mulțumim elevilor noștri precum și colegilor, părinților care au participat la aceasta frumoasă activitate, declară Ileana Neamțiu, profesor în cadrul CSEI Arad.

Ne-am întors din această primă caravană plini de speranță, recunoscători celor 282 oameni care și-au manifestat sprijinul față de inițiativa noastră, semnând adeziunea la Carta Alba a Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate.

Ne pregătim acum pentru cea de-a doua etapă a caravanei, care se va desfășura în Sibiu (25 aprilie), Oradea (26 aprilie) și Cluj Napoca (27 aprilie).

Caravana face parte din proiectul www.sensabilitate.ro, finanțat de Fundația Orange în cadrul concursului “Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2016.

Mulțumim partenerilor noștri Autonom Rent-a-Car și Algernon, un sprijin real în desfășurarea caravanei, voluntarilor angajați Orange care au fost alături de noi în fiecare oraș, precum și centrelor comerciale care ne-au pus la dispoziție spațiul necesar: Immochan, Centrul Comercial Craiovița Auchan din Craiova, Iulius Mall Timișoara și Atrium Mall Arad.

Comentarii

  1. Catalin Simion

    Voiam să călătoresc în Arad și am avut mare noroc de agenția PriceCarz. Am descoperit PriceCarz când căutam o soluție de închiriere auto și sunt foarte mulțumit! Procesul a fost simplu, iar opțiunile lor de mașini și prețurile accesibile m-au convins să revin. O alegere excelentă pentru cei în căutare de servicii de închiriere auto de încredere. https://pricecarz.ro/

    Răspunde

Posteaza un comentariu

Posturi Similare